Schimbarea pentru toți șoferii din România păgubiți în accidente. Decizia ASF în privința daunelor din RCA

de: Cojocaru Cristian
19 11. 2022

Șoferii din România păgubiți în accidente câștigă un aliat, fiind vorba despre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un nou proiect de modificare va ajuta șoferii din țară în recuperarea prejudiciilor.

Un nou proiect de modificare a Normei 20/2017 a fost lansat în dezbatere publică de către ASF pentru a avea acces la datele din dosarele de daună înregistrate de către asigurătorii RCA. Astfel, ASF va putea obține acces total la baza de date AIDA, bază care conține mai multe informații cu privire la asigurările auto, dar și la dosarele de daună. De asemenea, ASF va avea acces la rezervele pe care companiile asiguratoare le constituie pentru a putea garanta plata despăgubirilor.

„Proiectul are în vedere restructurarea și completarea bazei de date cu o serie de date și informații ce privesc daunele avizate în baza contractelor RCA, istoricul modificărilor rezervei de daune avizate, a plăților sau respingerii de la plată a despăgubirilor, aceste informații urmând a putea fi accesate de către A.S.F, analizate și utilizate atât în procesul de supraveghere și control pe care autoritatea noastră îl desfășoară, cât și la realizarea de studii, analize și prognoze la nivel de piață RCA”, se arată în referatul de aprobare a proiectului votat de Consiliul ASF.

Această modificare are drept scop de a putea garanta accesul ASF la toate informațiile necesare cu privire la evoluția rezervei de daune avizate de către fiecare asigurător RCA, dar și modificările efectuate asupra acestei rezerve raportată la data plății sau respingerii de la plată a dosarului de daună.

Modificarea care sprijină șoferii care au avut accidente

AIDA este o bază de date gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și reprezintă varianta îmbunătățită a precedentei sale, baza de date CEDAM. Această bază de date conține toate informațiile despre asigurările RCA emise pe teritoriul țării, dar și despre dosarele de daună înregistrate.

În fiecare an. în România sunt înregistrate peste 400.000 de dosare de daună, iar numărul acestora continuă să crească. În ciuda faptului că problemele cu privire la plata daunelor s-a ameliora în ultima perioadă, în continuare, plata acestora este întârziată sau efectuată parțial.

În cazul companiilor care au succes pe piață, volumul dosarelor de daună este direct proporțional cu vânzările. De cele mai multe ori, aceste companii procesează într-un mod precar dosarele sau, în unele cazuri, capitalul necesar pentru constituirea rezervelor nu este suficient.

Rezervele, în special cazul celor de daună, reprezintă cel mai important factor din care reiese stabilitatea companiei. Acestea indică garanția că respectiva companie va putea achita în cazul unui dosar de daună. Se așteaptă ca, în urma adoptării noilor măsuri, răspunsul autorităților să fie mai prompt, atunci când rezervele nu pot acoperi un dosar de daună.